PETERS PRUTS PAGINA
AOW en vrije tijd
 


EETCAFE SPOORZICHT, Hoofdstraat 69, 8723 BG Koudum

gebouwd in 1844, wij hebben dit bedrijf 35 jaar in bezit gehad.

Hard werken maar wel een mooie tijd gehad.

Binnenkant van het cafe met biljart!


 7 febr. 1887, Jelle de Boer was toen uitbater van Spoorzicht. Jelle de Boer of wellicht zijn opvolger gaven de naam 'Spoorzicht' aan het etablissement. Hoe het tot dan door het leven ging is onbekend. Het spoor van Sneek naar Staveren is  in 1885 aangelegd. Het zou eerst vanaf Workum via Koudum lopen, ten noorden van de Var, maar dat plan is niet uitgevoerd, het spoor ging langs Hindeloopen. Misschien stond de naam toen al op de gevel. Door de aanleg van spoorlijnen kregen meer herbergen in de buurt de naam 'Spoorzicht'. In Koudum moest je niet al te bijziend zijn om vanaf de herberg het spoor te kunnen zien; de afstand is wel drie kilometer. Maar niets belemmerde het zicht want de zuivelfabriek was er nog niet, die is pas in 1898 gebouwd. Niettemin was 'Treinzicht' een betere naam geweest want de zwarte pluim van de locomotief was van ver te zien.


Achterkant van het cafe met het restaurant en terras, aangebouw in 2011.




De benaming Martinikerk is van betrekkelijk recente datum en gaat terug op de katholieke patroonheilige van Koudum St. Martinus. De kerk is sinds 1580 officieel protestant, maar gezien het feit dat de 'pastoor' in 1567 moest vluchten voor het Spaanse bewind, hing men in Koudum al langer het Calvinisme of de doperse leer aan. De kruiskerk is niet van 1614 zoals de ANWB wil doen geloven. In dat jaar bouwde men alleen een nieuwe toren. De kerk stond er al. De huidige kerk is een rijksmonument en minstens de vierde op die plaats.

 



Dressuurstal Kenna Bakker in Parrega, heb ik in opdracht gemaakt, stiekem foto's genomen want het was een verrassing.



 Fantasie boerderij, vroeger vaak op de boerderij van mijn oom geweest, uit die herinneringen heb ik deze boerderij gebouwd, paard en wagen en ook de tractor. De koeienstal is er ook maar die heb ik binnen in de schuur gebouwd met 10 koeien op stal.

Binnenkant van der boerderij met achterin de stal, en het schapenhok.

tractor gemaakt van action knopen en styrodur.


De waterpoort in Sneek is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. De waterpoort werd gebouwd op de Hoogendsterpijp (een pijp is een smalle waterdoorgang). In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. Vanaf dat moment heeft de poort in hoofdlijnen haar huidige uiterlijk. De architect is overigens onbekend. In 1757 volgde een grondige verbouwing.[2]
In 1785 kreeg de poort een wachterswoning. Het middengedeelte had nu een sterk 18de-eeuws uiterlijk. Vanaf 1825 werd de stad 's nachts niet meer afgesloten, waardoor de poort definitief haar functie verloor. In de 19e eeuw werden alle andere poorten rond Sneek afgebroken. Ook voor de waterpoort zag het er slecht uit aangezien stoomboten er niet onderdoor pasten. Toch is de poort onder druk van de bevolking blijven staan. In 1877 werd hij gerestaureerd volgens een ontwerp van de landelijk bekende architect Isaac Gosschalk, uitgevoerd door Johannes Philippus Hogendijk. Gosschalk maakte de 18de-eeuwse wijzigingen ongedaan en herstelde de vroeg-17de-eeuwse toestand. Hij gaf een vrije interpretatie van het oorspronkelijke middengedeelte, waardoor hij sterk het huidige aanzien van de poort bepaalde.

 



Bakkerij van der Molen, Hoofdstraat 11, 8723 BE Koudum.

Mijn ouderlijk huis, niet erg moeilijk om na te maken, het winkelinterieur was het moeilijkste allemaal broden, taarten, broodje en pakken beschuit.

winkel interieur, heb het meeste gemaakt van klei, broden, pakken beschuit, taarten,

gebakjes enz.

ook de toonbank met kassa, weegschaal zijn aanwezig.






                                                      



Bar Discotheek Het Wapen van Friesland

Dit is een voorstelling uit 1927 toen de paarden nog gewisseld werden, zodat de passagiers weer verder konden.

Later werd het een cafe Discotheek het Wapen van Friesland.

 

Vuurtoren het paard, staat op Marken.


Korenmolen "de Vlijt"uit koudum, ( staat in de molenbuurt)

Kapsalon Bonbini in Koudum, de rode verf kreeg ik niet voor elkaar dus heb ik de originele verf gekregen van de eigenaar!

 Ook aan de hoogstraat de woning van de familie Hoekstra, vroeger uiteraard ook een winkeltje geweest hoedjewinkel......

fantasie op de kabouters, middeleeuwen....

Bruiloft in het gemeentehuis in Koudum, gebouwd in 1939 sinds Workum nu de hoofdplaats in van de gemeente Nijefurd.

Is recent verbouwd tot appartementen complex.

Station Koudum-Molkwerum omstreeks 1975 is nu afgebroken.


 Sluis met brugwachtershuis in Hindeloopen.

De sluis van Hindeloopen is een schutsluis in de friese stad Hindeloopen. De sluis vormt de verbinding voor de pleziervaar tussen de Zijlroede en de haven aan het IJsselmeer. Het brugwachtershuis was vroeger de visafslag.